Hur får man upp en satellit till rymden?
För att en satellit ska nå rymden behöver den komma upp i hög hastighet. När den går tillräckligt snabbt hinner jorden, eftersom den är rund, kröka sig innan satelliten dras tillbaka av jordens dragningskraft. Satelliten börjar då cirkulera runt jorden. Egentligen kan man säga att satelliten hela tiden faller men räddas kvar av sin rörelse. För att nå den hastighet som krävs hjälps satelliter upp av så kallade bärraketer. Det finns ett stort antal olika sorters bärraketer i olika storlekar och med olika egenskaper. Vilka bärraketer som används beror på hur tung satelliten är.
Hur snabbt färdas en satellit?
Hur snabbt en satellit färdas beror på hur nära jorden den ligger. Ju närmare jorden den cirkulerar desto fortare måste den färdas för att inte dras ner av jordens dragningskraft. Många satelliter, till exempel TV-satelliter, färdas på 36 000 km höjd med en hastighet som motsvarar jordrotationen, det vill säga ett varv per dygn. Det motsvarar ungefär 11 000 km i timmen. De satelliter som går närmast jorden färdas cirka 21-28 000 km i timmen.
Vad används satelliter till?
De allra mest avancerade satelliterna kan användas för att studera hur universum utvecklas, hur galaxer bildas, hur vårt solsystem fungerar och födelsen av stjärnor och planeter. De minsta och billigaste satelliterna används ofta i kluster där flera satelliter används tillsammans för att exempelvis vaka över livet på jorden.
Kan man se satelliter från jorden?
Trots att satelliter befinner sig ute i rymden så går det faktiskt att se många av dem med blotta ögat. Satelliter som cirkulerar närmast oss, omkring 500-800 km över jorden, är lätta att få syn på när de reflekterar solljuset. Från Sverige och andra nordliga länder kan man lätt få syn på satelliter som går över polerna när det är mörkt ute.